неделя, 12 май 2019 г.

Реколта 2018

житото в новата година
Снегът, който валя през зимата не беше достатъчно и започна да вали под форма на дъжд през пролетта. Черешите бяха цъфнали и почти вързали, но дъжда ги отми и останаха много малко. На всяка от нашите имаше между 20 черешки и 1-2 килограма от цялото дърво.
Иначе първата узря още, когато на пазара бяха по 20-40 лева. Същото се получи и с ягодите. Но понеже има ягоди от южните ни съседи още от март на пазара никой не забеляза. Никой не забеляза, че нямаше от местните хубави ягоди. Черешите, които бяха на пазара бяха местни. Някои места не са били толкова дъждовалежни или заради фазата а развитие са се промъкнали.
Дъждът продължи да вали. И то до края на юли. Житата почерняха. Почнаха да покълват както са си на класовете. И фасулът така покълна в шушулките още преди да изсъхне. Не може семе да се хване.
После през август се стопли.
Точно това време се оказа най-благоприятно за гроздето. Когато цъфтеше не валеше, когато растеше валеше и когато зрееше пак не валеше. Стана много, почти плюс 1/3 на обикновена година и двойно на най-силната. Не с най-високата захарност, но много висока за толкова много грозде. Дълги години ще се пие вино реколта 2018. Както дълго пихме 2005, но тя беше с лош градус.
Нашите домати както и напоследък имаха допив, но към средата на септември вече бяха напълно сухи. Пиперът беше добър. И дори не купувахме за лютеница за печене, а беше от нашия. За времето на лютеницата и на пазара пипера беше добър.
Годината се оказа лоша за зеленчуците, които остават за през зимата. Цената на лука и морковите е двойна спрямо предишна година. Цената на пипера, който се продава за готвене късно през есента и не е от полето в България също се оказа доста по-висока.
Като цяло намаляват площите с рапица и слънчоглед. Вече има нови хитове. Излезнахме пред Франция по площи с лавандула. Може би много от тях биологични.
Друг хит се оказа нахута.
Преди две години са увеличили цената на плащанията за белтъчни растения. Въпреки, че после са започнали да намаляват цената има забавяне на реакцията за избор на земеделски култури. Вероятно дори и при сегашната цена е по-изгодна от зеленчуците. Може би се увеличават консуматорите на такива храни и дори да има доста приходи от продажби. Иначе културата няма забележителни добиви, но вероятно отглеждането е механизирано изцяло. На края хората правят много неща по инерция, не четат новините за намаление на парите, които се дават, а управляващите взимат решенията за намаляване на парите след като площите са засадени.
Годината беше подходяща и за царевица. Царевица се сее понякога, но не се знае каква ще е годината предварително. И площите за биогаз намаляха защото инсталациите имат страничен ефект - силна неприятна миризма.
Сухото време продължи доста дълго. Оставихме гроздето за ядене на ложницата. Дъжд не валя и не стана студено - можеше да си остане до края на ноември. По едно време го обрахме, защото е малко странно да остане толкова дълго. И наистина беше толкова хубаво, че се запази за дълго - имахме през април.
Това не беше добре за есенниците. Как да поникнат без дъжд? Предварителното покълване още на клас задължаваше купуване на семе, а после трудно поникна, почти не порасна. Надеждата, че ще навакса, ако е топло в края на зимата също не стана. Защото беше топло, но пак се оказа сухо. Все още цените на есенниците са високи, защото и предишната реколта не беше супер и новата за сега не е с изгледи за супер.


Вижте още:
Реколтата през 2017 година
Реколтата през 2016 година
Реколтата през 2015 година
Реколтата през 2014 година
Реколтата през 2013 година
Реколтата през 2012 година 
Реколтата през 2011 година 
Реколтата през 2010 година 
Реколтата през 2009 година 
Реколтата през 2008 година


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.