неделя, 25 септември 2011 г.

Нашите домати през 2011 година и други пострадали от миризливките / воняшките


Към края на септември изглеждаха по този начин. Ще каже човек имат много домати.
От близо се забелязват буболечките и пораженията, които са нанесли. Доматите не изглеждат гладки и лъскави, а като на малки пъпки. Под кожата им има едно бяло, изглеждащо като памук. Като се ядат го махаме, а то заема известна част от домата. Освен това доматите не растат, остават дребни. Ако има по-серьозно нападение доматите загниват.

Не можахме да намерим с какво се унищожават. Дали са едни и същи черните буболечки, зелените на петна и просто зелените не е ясно. Всички са миризливи. Казват им миризливки или воняшки.

Едно време имаше много малко по малините. Сега тръгват от малините, преминават през всички червени плодове като касис, френско грозде, после следват доматите и чушките. И на края се озоваха в гроздето.
Освен това ги има по някои цветя. Голяма част от унищожените у нас са механично избити. Доматите и чушките обираме авансово преди пълното им узряване, а чушките и зелени, и после ги ядем не прясно откъснати.
Миризливки има навсякъде, в Пазарджишките села, в Синеморец, в Балчик, в София, едва ли местата, от които нямам директно сведение са пропуснати.

В нашия двор се горят всички растения в края на сезона, когато изсъхнат или ги попари студа. Горят си е всички листа и клечки от овошките и лозницата. И пак тези буболечки се множат с всяка следваща година и нападат все повече неща.
Казват се Palomena prasina на латински.
Виж и други коментари по въпроса: Вредители по доматите и пипера

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.