неделя, 25 септември 2011 г.

Домашна лютеница, рецепта


6 буркана с пюре от домати от старите (830грама).
10 килограма нарязани чушки без семките и дръжките, в случая камби, сварени с 3-4 килограма домати за около 1-2 часа. Получената смеска, пюре от чушки беше 9 килограма или малко повече.
8 килограма чушки за печене - не знам колко стават без дръжките и семките и след изпичане и обелване, но може би е два пъти по-малко.
Започва се с пюрето от варени и печени чушки. След като сместта заври, защото тя е студена и с голяма маса постепенно се добавят и бурканите с пюре от домати, като те дори могат та служат като потушител на временно усилване на варенето.
След първоначалното завиране на сместта (става за около 20мин) се вари 2 часа. Лютеницата се бърка през цялото време, защото загаря. За това е по-добре отделните съставки да са предварително доста сварени. Ако са сурови може да се наложи да се вари 5-6 часа, а и е необходим много по-голям съд.

Подправки:
2 сини домата - опечени и обелени са 1кг, но може и повече.
чесън - скилидките на една глава, сварени и премлени в пюрето от пипер,
целина, листа - сварени и премлени в пюрето от пипер,
кимион - 2 пакетчета,
черен пипер - едно пакетче,
оцет - 200гр,
олио - 600 грама,
захар - 300 грама, но може и повече,
сол на вкус.

Подправките се добавят постепенно. 30 минути преди края на варенето се добавя олиото, защото от него лютеницата започва силно да плока и пръска много.
Готовата лютеница е около 14 килограма.
По записките изглежда, че тази година сме варили по-малко от предишната година, но тя е по-сварена, вероятно предварителното преварка на съставките е била по-дълга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.