събота, 12 юни 2010 г.

Призив за поливане през лятото на гинко горичката


Първите от новозасадените тази година гинко дървета в гинкго горичката "Южен парк" имат поражениа от застудяване, защото при самото засаждане те бяха доста разлистени в сравнение с другите.
Вторите имат поражения от засушаване. Независимо от прогнозите 10 дни след засаждането там не валя дъжд.
А другите са сравнително добре след дъждовете през май (това от снимката).
Тази статия е нещо като призив за поливане на младата гинко горичка, защото от сега става много топло и количеството на водата или по-скоро с необходимата честота, която я получават природно съвсем не е достатъчна.
Би трябвало да сте доброволци за дейността поливане. Но аз даже не чета до края статии, в които се пише, че търсят доброволци за нещо, защото смятам, че работя достатъчно, включително и тази насока, а предполагам, че хората които четат блога ми също правят нещо в тази насока или поне пишат блог.
Иначе под думата доброволец може би аз бих отишла да воювам за свободата, ако се налага или на пробна мисия до Марс или нещо такова по-героично.
Но ако сте от София, минавате или живеете наблизо до Южен парк - между МОЛ-а и Спартак може да се включите в поливането на дърветата.
През там минават много хора, които разхождат кучета, но никои не намира блога ми по ключова дума куче, така че едва ли такъв човек ще прочете това.
Мероприятието поливане не може да стане съвсем случайно, разхождайки се, защото едва ли ще носите повече от много малко вода.
Или трябва да се подготвите или да намерите по пътя някои изхвърлени бутилки и да ги напълните на не много удобните чешми на МОЛ-а или на чешмичката при Хилтън, която е с фонтанче нагоре за пиене и поради повреди и то не съвсем наред и също трудно се използва за наливане.
Все пак, ако решите да се включите в поливането през сухия период знаете къде и как. Може да си сложите знак върху някое дърво и него да поливате всеки път - така ще е по-сигурно че ще оцелее.

7 коментара:

  1. Ще се опитам да помогна, като кача поста другата седмица в Прочети това. Дано помогне.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ще взема резервно шише като ходя до там с количката... Супер е, че си го отбелязал... не бих се замислила иначе! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, откак мога поне да опитам да се отзова, то не спря да вали...

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.