понеделник, 19 април 2010 г.

Засаждане на бегония тубероза


Бегония тубероза е грудковата бегония. През зимата бегонията е в покой и грудката воже да се извади или да си остане в почвата, но листата и се скриват. Грудките не могат да презимуват в почвата в открита градина в Бълария - те замръзват, трябва да се извадят, а ако са в саксии на открито саксиите да бъдат прибрани в затворено помещение.
Грудката се засажда по този начин, с вдлъбнатото нагоре. От това "легенче" излизат стеблата, може да излезнат няколко от една грудка. А от долната леко сферична част излизат корени. Грудката се засажда така, че горния и ръб загатнато да се вижда в пръстта. Може да не се слага пръст в самото легенче на грудката, но изобщо не трябва да попада вода вътре в него при поливане.
Засадената и отгледана от грудка бегония цъфти дълго време, може да цъфти няколко месеца, а не кратко, както пролетните грудкови цветя (лалета, нарциси, зюмбюли) или летните грудкови цветя (лилиуми, гладиоли).
Ако я купите вече цъфнала, тя е много ефектна и с много цветове едновременно, но те прецъфтяват в кратък период. Това са цветовете, които иначе биха цъфтели в продължение на 3 месеца. Вероятно те биват форсирани по някакъв начин с препарати. При закупуването в цъфтящо състояние виждате цвета и размера на растението, докато при луковицата обикновено цвета приблизително съвпада, но в размера има малки разминавания. Дори бегонии от един и същи вид, но с различен цвят може да излезнат различен размер.
Тези бегонии растат и цъфтят добре на сянка, например под лозница, на северен балкон и т.н., за разлика от голяма част от цъфтящите летни растения. Но могат лесно да хванат мана, ако е много влажно, както може да се случи на сянка, за разлика от на слънцето. По тази причина листата им не се пулверизират, но това не значи, че се поливат рядко. Напротив поливат се често, ако са в саксия в по-добре в подложката. Ако се поливат отгоре не трябва да се поливат близо до стеблата, а по-далече, извън грудката, защото водата се задържа в "легенчето" на грудката и цялото растение изгнива и умира.
Както всички бегонии, ако си отчупите клонче и го потопите във вода то пуска корени. Така, че и по този начин може да се сдобиете с бегония тубероза.
Информация за бегониите може да прочетете и на сайта ми за бегонии.

5 коментара:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.