сряда, 29 април 2020 г.

Реколта 2019

Аз видях много малко жито. Не валя толкова лошо през юли, както през 2018, и беше прибрано успешно.
За сметка на това имаше много слънчоглед. Според коментаторите на моите писания имало много малко печалба от житото и за това имало малко.
През есента пак беше сухо. Трудно можеше да се изоре, засади и поникне житото. Имаше само няколко подходящи дни. Но за моя изненада се оказа, че много ниви са засадени с жито и то  поникнало в началото на декември.
За годината на прасето се появи чума по прасетата. Наложи се да се заколят личните прасенца още през юли и да се умъртвят много във фермите за прасета. Научих много теории защо точно в България се наложи да се избият, не знам коя е вярна, но работата не е чиста. Така прасенцата загинаха в годината на прасето. А след лудата крава, птичия грип, антракса по козите и овцете (от миналата година) и чумата по прасетата сега не останаха производители на месо. До преди няколко години месото за консумация беше 80% вносно. Както върви ще стане 100% вносно. Естествено се увеличи цената на свинското, без да намалее цената на млечните.
Ягодите вече са изнесени по-рано. Не може да се разбере кога е пика и са най-евтини.
Горе-долу имаше череши. Имаше също така праскови и сливи.
И орехите станаха добри.
Доматите не бяха добри. В началото на август, когато трябва да са най-евтини розовите бяха по 3 лева и то на пазара Димитър Петков, който е почти най-евтиния в София. Малко по-късно поевтиняха, но не колкото друга година. И нашите бяха по-зле от предишната година.
Гроздето стана достатъчно добре. Защото късното лято и есента бяха сухи.
През есента, освен че беше сухо духаше вятър от изток. За София това значи от полето. И се напълни с миризливки. Влизаха постоянно през прозорците. Настаниха се за дълго дори в стаите.
Когато се случи нещо като блокада през март не може изведнъж да се промени плана за аграрната година. Тя приключва в края на октомври и тогава се планира новата. Голяма част са есенници и вече са засадени. Добре, че този път е жито, а не рапица или слънчоглед.

Вижте още:
Реколтата през 2018 година
Реколтата през 2017 година
Реколтата през 2016 година
Реколтата през 2015 година
Реколтата през 2014 година
Реколтата през 2013 година
Реколтата през 2012 година 
Реколтата през 2011 година 
Реколтата през 2010 година 
Реколтата през 2009 година 
Реколтата през 2008 година
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.