петък, 14 януари 2011 г.

Елхите за нова година


Преди нова година имаше вного призиви за купуване на елхи, които са живи и после могат да се засадят в природата.
Но според мен се продава елхи, които наскоро са копнати доста нескопосано от разсадниците. А това са дървета над 10 години, които не могат да се пренесат с толкова малка коренова бала и така внезапно на друго място. Съвсем не е сигурно, че ще оцелеят след засаждането.
Важни екологични / зелени организации призоваваха да се пращат съобщения на общините и кметствата да украсявят тякива елхи. А отдавна се практикува украсяване на някое налично иглолистно дърво на площадите в населените места, навсякъди има такива. И дори украсата се спонсорира от фирми, които си слагат надписи - реклами между украсата. Така, че ми бяха много чудни тези призиви.
А същите тези фирми тази година отказаха да организират засаждане на коледните елхи с контейнери сред природата, като предишната година, а само щели да дават съвети. Не знам на какво се дължи това, но не знам дали няма връзка с това колко от миналогодишните дървета са живи.
С корени или отрязани останаха много елхи. Продавачите тръгнаха от висока цена и на края нямаше купувачи. Според Мария елхите от пазара Димитър Петков са били дълго време изхвърлени в един безистен.
Хората минаха на изкуствени, магазините и по-големите обществени места също. Не знам дали тези от обществените места се ще се използват някога повторно, но изхабената енергия, материали и отпадъците от производството и самата елха после може да са по-вредни и по-застрашаващи от използването на истинска макар и отсечена елха. Защото елхите за обществените пространства, особено външни, трябва да са големи, а такива дървета е невъзможно наистина да се измъкнат и пренесат живи и после пак да се засадят и да останат живи.
Тези две елхи са от новогодишните и са били от отрязаните. И те са взети от пред министерството на земеделието. Едната е 4 метра. Може би до "вътрешните пространства" на държавните органи е трябвало да се адресират тези електронни писма за живи коледни дървета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.