петък, 13 август 2010 г.

По-скъпата храна, биологична храна, чиста храна


Напоследък дори в новините казаха, че се увеличила консумацията на биологична храна. Хората, които купували такава храна нямали забележки за цената и.
В България цената на храната в Макдоналдс, KFC някои други подобни, които не са толкова разпространени е доста по-скъпа за грамажа, от някои местни бързи храни. И хората, които ги консумират също нямат забележки за цената, а даже винаги има клиенти.
Например цената на този Макдоналнски десерт и храна, десерт с биологичен произход и със същия грамаж би била доста сходна. Може би защото е жега или защото в Макдоналдс винаги изглежда много хидиенично, или защото там се вижда как всички непрестанно работят аз предпочитам Макдоналдс. И даже въпреки голямото количество сол на храната или въпреки американския вкус на кафето ям от там.
Биологични продукти съм купувала около три пъти. Не са много вълнуващи на вкус, и то не зараги солта или подправките, защото те са били от тип суровини. Бих искала биологичните продукти да са не само биологични, а и чисти. Чисти не само в смисъл на липса на замърсяване от отрови. По скоро с открито производство. Фирмите, които ги произвеждат да имат не само сертификат, а да има публичност на цялата им документация. Това включва засадени площи по култури, добив от тези площи, ако може Google map на тези площи, колко хора са заети в стопанството, какви са осигуровките на тези хора и т.н. Освен това и каква част от цената на продуктите са пада на опаковките (всъщност защо се налага да имат толкова много опаковки) и каква част от цената е за транспорта? И на края публичен баланс за приходите, разходите и печалбата. Това значи открито производство. Защото се счита, че с биологичното земеделие освен чистота на продукцията и околната среда се подпомага повече и хората, които работят в земеделието.
Всъщност потенциалните купувачи на биологичните храни и на по-скъпите храни, които са за бързо хранене, но са нездравословни вероятно са едни и същи. Ако биологичните храни се окажат на същото лесно достъпно място ще имат клиенти.
И все пак, за да бъдат това, което за което претендират биологичните храни, трябва да са произведени на чисто и открито.

4 коментара:

  1. Има една книга за Макдолналдс, също може да гледаш и филм за тях - Super size me. Те дават огромна сума пари за реклама. Правят детски площадки и партита, после децата като пораснат свързват това място с добри неща и пак ходят там. Правят марката разпознаваема лесно по света, жтлтата арка се вижда лесно, защото стърчи на високи стълбове из градовете. Някъде бях публикувала и аз какво съдържа шейка в KFS или M., все едно и на двете места храната е вкусна, защото има страшно много добавени неща в нея, за да е такава. Все пак мисля, че е по-добре да се избере каквото и да е, което има етикет и можеш да прочетеш какво съдържа:)
    Иначе - Препоръчвам ти био киселото мляко на harmonica. И истински мед, ако можеш да си купиш директно от пчелар, ще е супер. Аз напр. не издирвам био храни, просто чета етикетите в магазина и избирам по-малкото зло. Сетих се само сега и за био нахута - него също си взимам.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък, без да съм твърде запалена по здравословното хранене и без да съм опитвала био-продукт (поне не и такъв с етикетче, инак "селска" храна съм хапвала доста), си позволих "лукса" да не се поддавам на стратегията на споменатите вериги за боклуци и дори успях да опазя детето си от тяхното облъчване :) Не че никога не ги ядем, но:
    1/ правим го изкл.рядко;
    2/ не се заблуждаваме, че е вкусно.
    Да не говорим, че ако в другия свят това е преди всичко едно много евтина храна, тук тя е неоправдано скъпа по моите критерии. На такава цена предпочитам да ми сервират и отсервират и да ям с метални прибори в порцеланова чиния и да пия от стъклена чаша. Вместо това тези "изискани" заведения ми искат 10-15 лева за 2-ма, за да се наредя на опашка, да разнасям табличка с хартиени опаковки и да ям от тях с пръсти. А пиенето от картонена чаша - черешката на тортата :)
    Все още нямам реално отношение към т.нар. био-храни - най-малкото защото не ги виждам достатъчно достъпно, че да станат част от ежедневния ми пазар, а отчасти и защото съм скептична по принцип и като иде реч за родните практики в частност, но към американските вериги за бързо хранене вече имам стабилно изградено и то гласи "Няма начин да ме спечелят" ;)

    ОтговорИзтриване
  3. По-скоро исках да засегна въпроса за чистотата и откритостта при производството на био храните. Въпросът е да няма двойни и тройни опаковки на храните, минимален транспорт, хората да произвеждат тези храни, да получават адекватно заплащане и да се прлащат данъци. А не просто да се плаща сертификат от 900 лева на година за гаранция за биологичен произход на продукцията.
    Доколкото знам точно Макдоналдс и KFC произвеждат в собствени земеделски ферми суровините. Разбира се, че слагат много подобрители. Но факта, че правят такова производство ги отличава рязко от много места за храна. Те правят цял производствен цикъл и могат да гарантират точно какво има в техните продукти.

    ОтговорИзтриване
  4. Да, това за транспорта се надявам да става все по-често, т.е. да не се получава дългото километрично пътешествие на храната. И за опаковките де.
    Все пaк препоръчвам да гледаш Super size me:) И да отминаваш Макдоналдс. Там и служителите горките са много експоатирани, а скоро една колежка каза, че вече не й се струва толкова чисто като преди, не знам, може и в това да има нещо вярно, но и зависи къде.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.