събота, 26 юли 2008 г.

Био продукти, домати

Вече в големите супери-вериги се продават домати, които са отгледани от фирми, сертифицирани за производство на био продукти. Те са по-скъпи два пъти от турските домати и естесвено се купуват по-малко, защото все пак клиентите на тези магазини, които са в комплексите в общия случай нямат такива доходи, че да могат да си го позволят.
Те обаче изглеждат толкова устойчиви на подмятане от клиентите, колкото и турските домати. На тях няма срок на годност. Сигурно това не е в атрибутите на БДС за стандарт на опаковка за домати. Защото доматите от сорт идеал се развалят, ако са узряли и стоят извън хладилника в рамките на една седмица. Особено, ако някой ги мести, даже и да са в опаковка. Не съм си купувала такива домати, за да проверя дали ще се развалят за една седмица. Ако някой има информация може да каже. Защото розовите домати, които също са в опаковка и са по-скъпи (от био доматите) се натъртват и има развалени.
Био продуктите се отглеждат възможно най-биологично. Без изкуствено наторяване и борба с вредителите.
За да бъдат растенията по-устойчиви се присаждат върху диви растения, още докато са малки. Не знам как се осъществява биологичната борба с вредителите.
Но, за да се случи така, че един плод или зеленчук да не изгнива в рамките на някакво разумно време то трябва да съдържа в себе си, такива съставки, които да го предпазват. Може и да ги има наоколо. Отдавна се селектират точно такива сортове, които да са устойчиви на такива процеси. Едновременно с това те са устойчиви и на вредители (не само плодовете им а и листата и растенията като цяло). И тези сортове превзеха и полето и нашите градини. И био продуктите са пак тези сортове. Кой може да гарантира, че липсата на нитрати, хербициди и инсектициди прави продукцията биологична? Там се изследват само за познати вредни елементи и за познатите вредни ефекти върху здравето на хората. А другите? Никой дори не знае колко са и какви са.
Много бих искала да се отглеждат и продават едновремешните домати идеал, пръскани със син камък, даже малко с БИ 58 и торени с нитрати. Вместо твърде устойчивите и твърди биологични или не, български, турски или с друг произход домати.
Все пак в България хората си правят сметката добре и имат известни познания за това как би трябвало да изглеждат и какви вкусови или други качества да имат плодовете и зеленчуците, отгледани тук. Докато не започнат съответните им био продукти да са такива едва ли ще има масови покупки. Или може другите да станат толкова непримливи, че да нямаме друг изход.

5 коментара:

  1. този опит за састатия на тема биопродукти е меко казано свободно съчинение. липсата на познание по темата прозира в всяко едно предавкано изречение

    ОтговорИзтриване
  2. Да свободно съчинение е.
    Но можете да напишете научна статия, която да бъде продкрепена и с експеримент, който всеки от потребителите да може да осъществи с биологичните домати, закупени в България.

    ОтговорИзтриване
  3. Прочетох до тук :"...и естесвено се купуват по-малко, защото все пак клиентите на тези магазини, които са в комплексите в общия случай нямат такива доходи, че да могат да си го позволят.", и не смятам да продължавам. Напълно невъзприемливо е твърдението, че в комплексите живеят хора без доходи. Не живея в "комплексите", но и не допускам, че там живеят някакви бедняци или каквото и да е определение. No comment

    ОтговорИзтриване
  4. Ясно е, че има хора с доста големи доходи в комплексите. Иначе защо изобщо ще има биологични храни в суперите. Но количеството на продадените биологични и небиологични домати изглежда неравностойно. И така се застояват биологичните. В тази година цените на биологичните домати са доста по-близки с другите и много по-ниски от цените на розовите долати в суперите и има доста по-голям оборот.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, Боряна! :)
    Прочетох с интерес горната статия. Чувствата ми се променяха непрекъснато. Наистина, статията е слаба. Но пък е честна и искрена! Моите уважения и адмирации! Заповядайте в
    кръчма.вискяр.com
    и задайте въпроси. Ще се помъчим с общи усилия да изясним вълнуващите не само Вас въпроси за родните зеленчуци и плодове. Вие сте от страната на клиентите, ние сме от страната на производителите. Имаме нужда да седнем на една маса.
    А на
    вискяр.com
    можете да видите какво аз произвеждам. Можете да дойдете в градината и да опитате български и чуждестранни сортове, както и сортове собствена селекция.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.