неделя, 9 август 2015 г.

Сирените от Титан, Кърт Вонегът

Книга, която прочетох, след като питах Влади.
Един научно - фантастичен сценарий, много реалистичен, защото се развива в рамките на Слънчевата система.
Доста добро описание на сценарий, при който човечеството е презадоволено. Проблемът е разгледан в светлината на САЩ, но се отнася до всички.
Ето няколко цитата:

Всеки ден в Белия дом при мен идват разколебани хора — продължи Президентът, — за да се жалват и оплакват. „О, господин Президент — казват те, — брокерските каши са задръстени с автомобили, самолети, кухненски уреди и други работи. О, господин Президент, никой вече не иска фабриките да произвеждат каквото и да било, защото всички си имат по един, два, три и четири броя от всичко“.
...

            През десет милионната година от новата ера според него щяло да бъде проведено мащабно, щателно почистване. Всички архиви, отнасящи се до времето между Христос и десет милионната година щели да бъдат изхвърлени на боклука и подпалени. Това щяло да стане, защото музеите и архивите започвали да изтласкват живите от лицето на земята.

            Периодът от десет милиона години, за който се отнасял изгореният боклук, щял да бъде събран в учебници по история, състоящи се от едно изречение, като това: „След смъртта на Иисус Христос, последва период на приспособяване, продължил приблизително милион години“.

...

Какво оптимистично животно е човекът! ... — Представи си само, да си мисли, че видът му ще оцелее десет милиона години! Като че ли хората са сътворени със съвършенството на костенурките! ... — Е, кой знае, може би човешките същества наистина ще се задържат толкова дълго, чисто и просто от проклетия.

В допълнение Кърт Вонегът пише много добре.
Но често не оставя наследници на човешкия род.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.