петък, 31 юли 2015 г.

Реколтата през 2014

Годината беше дъждовна.
Въпреки лошите изгледи от есента житото стана.

Обаче дъждовете повредиха цялата реколта от плодове и грозде. Както и доматите.
А да не говорим за ягодите и даже за черешите.
Но има много насаждения от череши на местата, които гледам. А това не е посока Кюстендил.
Аз престанах да следя цената на доматите за известно време. Изглежда в момента не ми е интересно.
Сигурно щяхме да имаме проблем с плодовете и зеленчуците, ако не се беше появил фактор в наша полза. И факторът е ембаргото към Русия. Така всички износители към тях трябваше да се преориентират. Е това е било проблем и на износителите от България към Русия, но не знам колко са те. По-скоро сме спечелили от ниските цени.
И в началото на 2014 година имаше предупреждение към производителите на ориз да не садят много. Дали го спазиха - не знам.  После то валя достатъчно и не се оказа проблемна култура. В региона, където може да получите рентата си в ориз е имало за продажба на външни хора за 1 лев за килограм.
Още през пролетта се появиха насаждения с царевица. И то си беше подходящо за царевица. Но се оказа, че хубавата царевицата е засадена за производство на био газ, а не за да се хранят животни. Появи се и нов продукт със същата цел - соргото. То има по-къса вегитация, защото се забеляза изведнъж на много места.
Ембаргото потдържаше и много ниски цените на месото. Едва ли може тук да се произвежда конкурентна стока спрямо цените на Европейски съюз и продължава да е главно вносно.
А лошата царевица, тази която остана ниска и е била засадена по неподходящо време или на неподходящи места, само за да се вземат пари за засаждане остана до след нова година н полето. Тя била твърде влажна за прибиране и би била токсична за животните. Но ако се отглеждаха много животни щяха да я опасат от полето.
Орехите не станаха, защото от предишната голяма реколта не са могли да завържат.
Другите черупкови имаха по-голяма реколта.

Въпреки, че има прогноза за по-висока реколта при житото може да не е точно така. Защото, когато се садеше то беше много мокро. Дори не можеше да се изоре. На вторият ден от Коледа по полето беше пълно с трактори. Тогава се оказа достатъчно топло и сухо.
Заради многото останали неща на полето през зимата имаше много мишки.

При нас доматите бяха добри. Гроздето беше два пъти по-малко. А десертното даже повече от два пъти.
През 2014 започна новия програмен прозорец на Европейските проекти (2014-2020). Но нищо от програмата не беше готово. За това нямаше финансиране през тази година, освен директни плащания или изостанали плащания по предходните.
За следващите години не е приоритетно засаждането на житни култури. Приоритет са плодовете и зеленчуците и биологичното земеделие. И ще се окаже, че има твърде много биологични производители. А житото ще намалее. Това важи за всички страни от Европейския съюз.
Дали това е добре?

Вижте още:
Реколтата през 2013 година
Реколтата през 2012 година
Реколтата през 2011 година
Реколтата през 2010 година
Реколтата през 2009 година
Реколтата през 2008 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.