петък, 27 май 2011 г.

Най-екзотичните дървета, засаждани в София, са от вида "Пауловния"!?


Най-екзотичните дървета, засаждани през последните години в София, са от вида "Пауловния". Те бяха засадени в зелената ивица на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между "Орлов мост" и Националния стадион.
Това е цитат от статия от Vesti.bg от 23 май 2011 година. Прочетох го и отидох там на 26 май 2011 година.
Снимах мястото, посочено в статията. Единственото нещо, което сигурно е пауловния е на първата снимка. Там няма други дървета, които са садени през последните години, за да мога да се объркам. И това е летораст на загинало, вероятно посадено през миналата година дърво. Като се види как е засадено в пъна на старо отсечено дърво едва ли може да се очаква, че ще се прихване.



На това място централните зелени площи са подготвени за засаждане с цветя в определени фигури, а по края до улицата има стари дървета и много празни дупки, в които няма дървета. Снимките покриват цялото възможно място, където може да са Пауловниите от статията. Прегледът на регионите, някои от които са от статията, показват че на празните места може да е имало Пауловнии, но те да са загинали. Защото не се засаждат правилно, изобщо не се потдържат и фиданките са били в лошо състояние още по време на засаждането.

А защо се организира дейност по засаждане на дървета по този нескопосан начин като всички участници в процеса, от засадителите, до пишещите, си пишат голям актив като еко и зелена дейност?

От този сайт или от някой друг новината е разпространена на много места.
И защо ли не е проверено съдържанието на написаното, явно преписано от някой, взето от стара информация на организации, занимаващи се със засаждане?


4 коментара:

  1. Много сте права ! Фиданките бяха лошо и непрофесионално засадени , от неподходящ вид - Paulownia elongata - студоустойчива до -15 градуса но очевидно само според производителя ВIOTREE ? Засаждането бе в малки дупчици и без никаква подготовка. Както се сочи - и в пазвите на стария пън.Снимки от шумната , но безполезна акция може да видите на сайта на Biotree . Изобщо едно си пищат и казват , а на практика нищо подобно не се получава. Колко хора изгоряха с прехвалените "студоустойчиви и безвирустни" хибриди на Биотрии ?!....

    ОтговорИзтриване
  2. то и на снимката се вижда , че прехваления "студоустойчив" хибрид на БИОТРИИ си е замръзнал през зимата /кафеникавата пръчка не е колче , а миналогодишното стебло/, а това което зеленее еновия леторасъл.Друг е въпроса ,че прехваления "патентован" хибрид на тази фирма очевидно не е израсъл много /според "създателите"/ презминалия сезон. За "професионализма" при засаждане - нямам думи за коментар.Крайно време е да се разбере , че за бъгарските киматични усовия е подходяща Paulownia tomentosa . "Патентованите студоустойчиви хибриди" нашенски пауловнии са очевидно студоустойчиви само в главите и приказките на тези, които ги продават....НАГЛО !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за статията, не знаех че и тук в нашата страна има места където се засаждат някакви по екзотични дървета, все пак имайки предвид климатът ни, не са особено подходящи растения.На много места се вижда че са засадени цветя и растения, които не са добре подредени като декоративен вид, да не говорим за това че не се комбинират правилно с другите цветя и те не могат да виреят, като само се дават пари за семена и разсад.Благодаря ви за снимките,интересно ми е сега какво е станало там, ще взема да намина и да видя, а вие ни пишете пак с тема продължение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Между другото по тази тема съм писала много продължения. Зная, че много туристически агенти ползват писането на коментари само за реклама на страниците за туризъм. Веднага си личи по дългите заплетени, надути, но безсмислени думи, които съдържат.

      Изтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.