Това е кръмно цвекло. Отглежда се и заради листата и заради главите, които образува - доста големи, използват се главно като фураж.
Листата на цвеклото могат да се берат едно по едно. На тяхно място излизат нови. Има някакво ограничение, но доста излизат. Листата са на дълги дръжки и се калят по-малко. Те са прекрасни за зелена салата, вмесно листа на салата или спанак. Цвеклото продължава да ражда нови листа през цялото лято до есента, когато се е образувала и подземната част. Салатите и спанакът в юни се издължават и стават горчиви и цъфтят.
На вкус листата на цвеклото са малко по-кисели от марулевите, но по-малко от тези на спанака. Те са тънки като на марулята.
И в това време, когато все още намаме собствени домати и краставици листата на цвеклото са много добри за салата.
В София тези зеленчуци се купуват, но на село практически не се продават. Трябва да се носят от града.
Но след като го имаме само на село ли да го ядем!?
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.