вторник, 31 май 2011 г.

Пълен провал за засадените от БиоТрии (BioTree) Пауловнии


Пълен провал за засадените от БиоТрии (BioTree) Пауловнии през миналата година между "Орлов мост" и Националния стадион.
Както ме посъветва някой, коментирал статията ми за резултата от това засаждане проверих в Интернет.
Наистина в сайта на фирмата има снимки от засаждането на дървета Пауловния на 31 май 2010. Една година по-късно на това място има само една издънка от основно дърво, което е изсъхнало/измръзнало. Всички други ги няма. Сигурно е че неправилното засаждане води и до изсъхване, до неадаптиране към мястото, което дори при умерена студоустойчивост на вида може да доведе до измръзване.
Не знам как навсякъде пише, че е необходима дълбока оран 95 см преди засаждане на Пауловнии, а хората от фирмата ги засадили плитко.
Хората са любители на неща, които бързо ставали. Те стават бързо сигурно, но се изисква и усилия. Освен дълбока оран, е необходимо поне и поливане и липса на плевели в пространството за бързото израстване.
На тази оран съответства дупка от един метър дъблочина и наличие на рахкава пръст в нея поне по време на засаждане. Естествено, че точно в края на пътя отдолу е чакъл и наоколо строителни матириали. Ако беше лесно там щеше да има дървета.
Много са заблудени хората, мислят че ще стане просто защото така пише и без тяхно участие. И точно тези, които продават да се излагат така. Тези, които ги купуват също мислят, че всичко ще стане без никакво усилие. Дори да избереш каво дакупиш и от кого изисква голямо усилие.

5 коментара:

 1. хаха, провал и смях в залата

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен1 юни 2011 г., 21:03

  Оценката Ви е напълно обективна.То в този сайт има и доста други глупости по отношение на растежа на т.н. патентовани от биотрии хибриди . Втора година ми замръзват купените от тях "студоустойчиви" растения , а и не мога да нямеря накой , който да се похвали с успешно презимували /1-2 зими/ фиданки на база разсада от тази фирма. Ако някой има инфо - моля да сподели.

  ОтговорИзтриване
 3. Аз все още нямам опит с Пауловниите, но по принцип ствола на дърветата трябва да е станал дървен, както на другите местни дървета, преди студа. Студоустойчивост след вдървявене имат много неместни видове. Но първите 1-2-3 години трябва да са на закрито или при специални грижи. Може да не понесат снега, доколкото мога да си го обясня.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен2 юни 2011 г., 17:44

  Който иска да види презимували фиданки от Пауловния да отиде в гр.Пловдив Ж.К."Тракия" зад блок 108 пред агроaптеката на Боян Ангелов /www.paulownia.bg/

  ОтговорИзтриване
 5. Някой ден като стигна до Пловдив ще ги видя.
  В Пловдив и Пазарджик има доста възрастни Пауловнии. Има дори като дървета точно в края на тротоара преди улицата. Едва ли като са ги садили са знаели, че са толкова ценни. Просто са ги засадили по-добре. И едно време се поливаха всички градинки. Така са оцелели.
  В София все още не съм намерила възрастни дървета. Може да има някаква критична продължителност на ниската температура, или средна минимална температура за зимата, с каквато Американците определят зоните за всеки вид растение и София да е малко извън тях. Тогава трябва да се взимат и допълнителни мерки.

  ОтговорИзтриване