вторник, 31 май 2011 г.

Пълен провал за засадените от БиоТрии (BioTree) Пауловнии


Пълен провал за засадените от БиоТрии (BioTree) Пауловнии през миналата година между "Орлов мост" и Националния стадион.
Както ме посъветва някой, коментирал статията ми за резултата от това засаждане проверих в Интернет.
Наистина в сайта на фирмата има снимки от засаждането на дървета Пауловния на 31 май 2010. Една година по-късно на това място има само една издънка от основно дърво, което е изсъхнало/измръзнало. Всички други ги няма. Сигурно е че неправилното засаждане води и до изсъхване, до неадаптиране към мястото, което дори при умерена студоустойчивост на вида може да доведе до измръзване.
Не знам как навсякъде пише, че е необходима дълбока оран 95 см преди засаждане на Пауловнии, а хората от фирмата ги засадили плитко.
Хората са любители на неща, които бързо ставали. Те стават бързо сигурно, но се изисква и усилия. Освен дълбока оран, е необходимо поне и поливане и липса на плевели в пространството за бързото израстване.
На тази оран съответства дупка от един метър дъблочина и наличие на рахкава пръст в нея поне по време на засаждане. Естествено, че точно в края на пътя отдолу е чакъл и наоколо строителни матириали. Ако беше лесно там щеше да има дървета.
Много са заблудени хората, мислят че ще стане просто защото така пише и без тяхно участие. И точно тези, които продават да се излагат така. Тези, които ги купуват също мислят, че всичко ще стане без никакво усилие. Дори да избереш каво дакупиш и от кого изисква голямо усилие.

5 коментара:

  1. хаха, провал и смях в залата

    ОтговорИзтриване
  2. Оценката Ви е напълно обективна.То в този сайт има и доста други глупости по отношение на растежа на т.н. патентовани от биотрии хибриди . Втора година ми замръзват купените от тях "студоустойчиви" растения , а и не мога да нямеря накой , който да се похвали с успешно презимували /1-2 зими/ фиданки на база разсада от тази фирма. Ако някой има инфо - моля да сподели.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз все още нямам опит с Пауловниите, но по принцип ствола на дърветата трябва да е станал дървен, както на другите местни дървета, преди студа. Студоустойчивост след вдървявене имат много неместни видове. Но първите 1-2-3 години трябва да са на закрито или при специални грижи. Може да не понесат снега, доколкото мога да си го обясня.

    ОтговорИзтриване
  4. Който иска да види презимували фиданки от Пауловния да отиде в гр.Пловдив Ж.К."Тракия" зад блок 108 пред агроaптеката на Боян Ангелов /www.paulownia.bg/

    ОтговорИзтриване
  5. Някой ден като стигна до Пловдив ще ги видя.
    В Пловдив и Пазарджик има доста възрастни Пауловнии. Има дори като дървета точно в края на тротоара преди улицата. Едва ли като са ги садили са знаели, че са толкова ценни. Просто са ги засадили по-добре. И едно време се поливаха всички градинки. Така са оцелели.
    В София все още не съм намерила възрастни дървета. Може да има някаква критична продължителност на ниската температура, или средна минимална температура за зимата, с каквато Американците определят зоните за всеки вид растение и София да е малко извън тях. Тогава трябва да се взимат и допълнителни мерки.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.