понеделник, 30 август 2010 г.

Времето на лютеницата започна


Времето за правене на домашна лютеница дойде. То продължава до края на септември, така че за сега не е спешно.
Пиперът на село не става достатъчно голям и прегаря при печене. За това се купува.
Купуват се и сините домати, защото за ликвидиране на колорадския бръмбар у нас не се садят картофи и сини домати. За съжаление колорадски бръмбар има по едни плевели и по цветето никотианче.
Това са цените на основните съставки на лютеницата по пазар Младост 1 от 27 август 2010:
Домати продълговати - 0.80 за килограм; домати червени, доста добри - 1.00 за килограм. Счита се че продълговатите са по-месести, но те се обработват по-трудно, например по-трудно се стържат и белят.
Чушки червени за печене - 0.90 - 1.30 за килограм. В зависимост от това колко са узрели колеми и правилни. Чушки зелени, тип средно зелена капия много правилни във фаза 25% узрели - 1.00. Може да се купят от тях и да се изчака 3-4дни доузряването им.
Сини домати - 0.80-1.00 лева за килограм.

Същите са били цените на тези три продукта около 22 септември 2009, когато ми се стори като най-изгодно за правене на лютеница с купени продукти през миналата година. Би трябвало, ако времето драстично не се развали тази година цените да спаднат още малко.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.