събота, 29 декември 2007 г.

Живо коледно дърво от тип малък кипарис

Този вид растения се продават в саксии. Обикновено са 25-40 см високи. Понякога са наплескани с разни неща, приличащи на сняг или скреж. Понеже са малки и дори не знам дали могат да оцелеят у нас навън съм ги отглеждала в стаята или на остъкления балкон през лятото.
До сега съм си купувала 3 пъти. И в трите случая не са били наплескани с нищо. Живяха по две лета и в края на второто лято умираха. Не мога да определя причината. Не е поради малка саксия. Опитвах се да променя осветеността през лятото, както и да внимавам с поливането. Киселостта на почвата те сами си създават от опадалите собствени иглички.
Може би има условия за по-дългото им оцеляване, но аз не ги знам.

3 коментара:

  1. а имате ли информация, каква може да е причината, ако бегонията не цъфти. Дали е необходимо да е по-близо до прозорец или този вид цвете не се влияе толково много от светлината.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,
    Може би случайно имам и сайт за бегонии на адрес http://begonia.hit.bg . Там са описани типовете бегония.
    Мога да Ви кажа общи причини защо може да не цъфти бегонията, но може има и някаква индивидуална. Бегониите не обичат пряка слънчева светлина, но може да е светло. И изобщо не понасят пръскане на листата и влажно помещение, защото са податливи към маната.
    Причините са според вида, а Вие сама ще прецените към кой вид спада вашата.
    - зимната не цъфти, ако не е била на хладно и тъмно през лятото
    - стъбловидна, стволова бегония не харесва да се върти саксията спрямо осветлението, не харесва студения период -
    продължава да цъфти, докато има вързани цветове от топлия период и може да не върже нови цветове за пролетта
    - стелеща се и рекс бегонии - не се отглеждат заради цветовете, а заради листата. цъфтят през май, ако въобще цъфтят
    - градинска бегония - цъфти през лятото може дори на пряка слънчева светлина, като саксийна се изрязва почти до дъно и през пролетта излиза наново
    - грудкова - ако изкара през пролетта и не хване мана и да умре от липса на листа общо взето цъфти, може и почти през цялото лято
    Цъфтящите растения изискват по-големи грижи. Най-добре изглеждат във втория период на цъфтене. След третия могат да изглеждат и доста обезформени и растроени. Винаги трябва да си имате ново растение с една година по-малко, за да продължи да Ви радва. Тези като грудковата бегония, които започват от ново всяка година са "по-благодарни" и по-лесни за отглеждане.
    Но това важи и за много от многогодишните растения в градината. Например ягодите раждат добре също до третата година и после се налага да се подновяват.
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси. С удоволствие ще разменяме идеи чрез блоговете.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.