четвъртък, 9 януари 2014 г.

Книгата Любов

Прочетох книгата Любов на Елиф Шафак малко преди Нова година.
В нея има две истории, една съвременна и една от древността.
Съвременната не се различава много от историята, разказана в Нора от Ибсен. Понеже гледах наскоро и филма Титаник се зачудих какво ли биха казвали хората, ако когато ги женят ги питат, обичате ли този човек, а не искате ли да се омъжите...
В съвременната история има по-подробно описание на храната, отколкото би трябвало за все пак краткото преразказване на сюжета. Все пак с нещо трябва да се зарибят читателите. Въпреки, че няма продуктово позициониране е споменат парфюм и храната, дори мисля, кулинарна книга или предаване. Бих била много по-впечатлена, ако героинята градинарства. Но би имала много по-малко фенове. Храната е популистки избор на дейност. А парфюмът вероятно е свързан с авторката. Парфюмът е при слаба сетивност, която е необходима да бъде подсилена, за да се получи усещане.
Древната история е свързана с живота на Руми и Шамс. Написана е да изглежда много надеждно вярна. Може би тя също не е интересна сама по себе си, а е заради двамата реални персонажи, чийто личности и историята им се разпространяват като приказки. И може би не би била, ако я нямаше другата история.
И самите 40 правила на любовта, каквото е и заглавието на книгата на английски:
http://evaandadam.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.