петък, 18 януари 2013 г.

Родени да тичат

Книга, която казва, че всички съвременни хора са родени да тичат, а не само някое племе, на някое място. В нея са изложени много факти в подкрепа на това твърдение.
Аз не мога да кажа дали е вярно, но все още в другите теории за произхода и развитието на човека има бели петна, така че всяка теория може да е вярна. Един важен факт е, че в развитието на човека може да има етапи, от които да няма никакви останали следи, какъвто е случая с изхранването с животни, които хората успяват да надбягат.
Важен е факта, че човек може да надбяга всяко друго животно, но ако тичането е малко по-продължително. Всички животни биха умрели от претопляне. Има и много други факти в подкрепа на теорията, че хората са родени да тичат. В книгата освен факти има и сюжетна линия, което я прави още по-увлекателна.
Има и изводи за отрицателните страни на живота. Нито един начин на живот или религия не могат да предпазят хората от лошите ефекти на цивилизацията, в която ние живеем. А местата, които са твърде отдалечени от цивилизацията са слабо защитени и там едновременно с хора, които живеят "диво", както ние бихме го определили, развиват дейност престъпните организации, резултат от която е предназначена за цивилизацията. Така, че и навсякъде е доста опасно да се живее откъснато.
На мен лично версията "родени да тичат" ми хареса. Например през лятото ходя със сандали Тева, едни от малкото продукти на цивилизацията, определени като положителни. Бих избрала да живея на доста топло място, не задължително близо до вода (река, езеро, море), каквато е представата за прекрасно място за живеене на белите, които живеят в умерения пояс (+-1).
И започнах да ям салата за закуска за оводняване, по-скоро за междинна закуска. На закуска през зимата ям компот или нектар собствено производство. Може би правя и други неща, които съм прочела, но още не съм почнала да тичам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.