Сок от арония |
Не можах да намеря свястна рецепта за сок. Ние направихме следното:
Варихме плодовете с малко захар и вода с обем, колкото бяха самите плодове. В началото те поеха вода и набъбнаха. Варенето продължи доста дълго, защото плодовете си оставаха много твърди. Даже се наложи добавяне на вода. Като поомекнаха започнахме да ги натискаме с инструмента за картофено пюре. Може би сме успели да натиснем всички по няколко пъти, но след цялото това натискане нямаше разкъсани - все си оставаха кръгли.
Прецедихме сместа и сложихме захар, колкото бяха плодовете на обем. И варихме получения сироп на слабо, за да се разтвори захарта. Добавихме и лимонена киселина. Хората очакват да е малко кисел сока и за това може да се сложи доста. Ние имахме само две малки лъжички. Сложихме и сока на един лимон, защото нямаше повече лимонена киселина.
Излезе 2 шишенца и малко. Сокът е горещ и доста захарен и вероятно се самохерметизира. Но с това количество едва ли ще му мислим как да го съхраняваме.
Бореана, я тоже люблю аронию. делаю сок с сахаром и яблоками. Очень полезно!
ОтговорИзтриване