четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Засаждане на гинко дървета в Южен парк за дните на доброволчеството


На 23 октомври 2010 по случай дните на доброволчеството бяха засадени 41 гинко дървета в гинко горичката в Южен парк. Самото засаждане беше осъществено с доброволен труд от служители на Пощенска банка и Инвестор.бг, а дърветата спонсорирани от тези организации.
Може да видите запис от началото на засаждането тук.Доброволците от Пощенска банка и Инвестор.бг, които засаждаха дърветата бяха доста, в т.ч. и техни деца. Средно се падаше двама души да засадят едно дърво.Имаше леки корекции в дълбочината на закопаване на дърветата. Получи се така заради неточност при инструкциите, но спроред Ginkgoplanter така участниците, които е трябвало да презасаждат дърветата ще запомнят точно как се сади дърво. Така, че този път самите хора коригираха засаждането.


Аз много харесах думите, използвани от diana, че сме настанили гинко дървета в Южен парк. Тя е участвала в засаждането, а аз не съм я видяла, защощо дори не я познавам лично.
Искам да кажа, че наистина, за да стане гинко горичка трябват и по-нататъшни грижи. Дали ще стане някое от сегашните дървета през 2013 колкото дървото при църквата в Пазарджик, което също е в общественото пространство и стартовата височина (която нямам на снимка, по-малката снимка е от годината след засаждането) е подобна със сегашните.

Със засадените 41 дървета броя на гинко дърветата в горичката се възстановява на 89.

В същия ден са засадени още 4 дървета в двора на Александровска болница, и още едно по-голямо гинко дърво в друга част на медицинска академия.
На 24 октомври са засадени още 3 дървета в района на бул Евлоги Георгиев.

Живите гинко дървета от Южен парк, от Евлоги Георгиев и трите от градинката при площад Батенберг (те са проверено там) отново стават 113, както преди две години, когато стартира проекта. Може би след многократно повтаряне на това, че бройката е възстановена става ясно, че процеса на първоначално адаптиране е много важен.
А общия брой на засадените гинко дървета в уикенда 23-24 октомври 2010 в София е 49.

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.