понеделник, 22 октомври 2012 г.

Хинап, плод

Хинап, клонка
Хинапът е плод, нещо средно между дребна круша и мушмул, с костилка като на маслина. Известен е и като китайска фурма.


Хинап, току що набрани плодове
Ботаническите наименования на хинапа са
Zyzyphus jujube, Zyzyphus ziziphus, Zyzyphus spina-christi.

Не е необходимо да имате повече от едно дърво, за да се опрашват и да раждат, но от семка поникват дървета с твърде малки плодчета.

Плодовете се берат в зрелост между зелено и кафяво и после се остават на благородно гниене, когато покафевяват и позасъхват - може на слънце. Трябва да се оберат преди да падне слана.





Хинап, плодове готови за съхранение
Плодовете, които са достигнали кафяво позасъхнало състояние се съхраняват в проветриви съдове в една редица плодове.


6 коментара:

  1. Бориана, не знала, что жожоба такой маленький фрукт. Он используется в косметике, масло жожоба делают для крема. Спасибо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надежда, это не жожоба, это жужубе. Они разные.

      Изтриване
    2. спасибо, не знала раньше.

      Изтриване
  2. Има сортове, които не се самоопрашват. Затова е добре да се садят 2 различни сорта. Най-едроплодните НЕ СА най-вкусни в прясно състояние и са главно за сушене.

    ОтговорИзтриване
  3. аз съм виждала само на слънце да се сушат успешно

    ОтговорИзтриване