понеделник, 22 октомври 2012 г.

Хинап, плод

Хинап, клонка
Хинапът е плод, нещо средно между дребна круша и мушмул, с костилка като на маслина. Известен е и като китайска фурма.


Хинап, току що набрани плодове
Ботаническите наименования на хинапа са
Zyzyphus jujube, Zyzyphus ziziphus, Zyzyphus spina-christi.

Не е необходимо да имате повече от едно дърво, за да се опрашват и да раждат, но от семка поникват дървета с твърде малки плодчета.

Плодовете се берат в зрелост между зелено и кафяво и после се остават на благородно гниене, когато покафевяват и позасъхват - може на слънце. Трябва да се оберат преди да падне слана.





Хинап, плодове готови за съхранение
Плодовете, които са достигнали кафяво позасъхнало състояние се съхраняват в проветриви съдове в една редица плодове.


6 коментара:

  1. Бориана, не знала, что жожоба такой маленький фрукт. Он используется в косметике, масло жожоба делают для крема. Спасибо!

    ОтговорИзтриване
  2. Има сортове, които не се самоопрашват. Затова е добре да се садят 2 различни сорта. Най-едроплодните НЕ СА най-вкусни в прясно състояние и са главно за сушене.

    ОтговорИзтриване
  3. аз съм виждала само на слънце да се сушат успешно

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.