понеделник, 13 септември 2010 г.

Сладко от сини сливи


Може би това е конфитюр, защото сливите са нарязани на четири части. Не може да се слагат цели сливите, защото трябва да се извади костилката.
Сливите са доста сладки и съотношението плодове/захар е 2/1. Дори и така е доста сладко.
Нямаме сини сливи на село, които да не са червиви и сладкото беше правено тук в София с купени сливи. За това е в тенджера, а не в тавата, където става по-добре. При правене на сладко от сини сливи в тава се използва термин "изпичане", а не варене.
Цената ва сините сливи на пазар Граф Игнатиев е 1.20 за килограм, а на Младост 1 един лев за килограм.

2 коментара:

  1. Е, няма чак толкова голямо значение дали е в тенджера или е в тава (мойта баба наричаше тази тава "каравана", тя е доста дълбока разлата тепсия), имам предвид - и в двата случая сладкото става благичко :). Важното е да къкри на тих огън, за да не загори.
    Имам въпрос, предвид естествената кисела "жилка" във вкуса на сливите колко лимонена киселина дбавяте?

    ОтговорИзтриване
  2. Лимонената киселине се слага, за да не се захароса сладкото. Аз не обичам сладкото да киселее. А и от вишни се прави сладко, което си е доста кисело естествено, ако много започна да искам киселеещо. При това съотношение сливи / захар трябва твърде много да се превари и не е необходима лимонена киселина. Аз не слагам и не мога да кажа количеството.

    ОтговорИзтриване