неделя, 18 юли 2010 г.

Засаждане на дървета


Засаждането на дървета в обществените пространства се случва по няколко начина. Основният е от общински фирми, които имат такава дейност. Вторият е от хора, които искат да засаждат и които намират къде, както и какво да засажда. А също така начин е и благотворителното засаждане.
На горната част от снимката е един резултат от засаждане от общинска фирма (или друг вид фирма, но минаваща по стандартен път) и вероятно с дървета, които са гледани няколко години в държавен или общински разсадник.
На долната част от снимка са засадени дървета, които хората сами са отгледали или намерили, защото са малки, в околоблоковото пространство.
Разликата между тези две ситуации е, че при първата вероятно няма да има оживели дървета (повечето вече са си умрели), а при втората вероятно всички ще оцелеят, или ще бъдат надлежно заменени. И още за първата е платено от пари на общината, като също така е плащано за отглеждане на дърветата в продължение на години. А в резултат няма нищо. Целта на засадените в общественото пространство дървета е за красота, за изолиране от шума и за пречистване на въздуха. Изглежда ли да е изпълнено някое от тези неща? Даването на пари за такива дейности е по-безсмислено и от кърпенето на дупките по улиците. Дупките по улиците поне за известно време са запълнени. А дори за малко време не е била изпълнена функцията на засадените дървета от първата снимка.
Другите дървета ще оцелеят, защото са засаждани от хора, които искат да правят това. И те добре знаят, че трябва да се обгрижват засадените дървета, докато тръгнат на това място. И най-простата грижа е поливането в жегите. Защото другото е опазването им от другите хора, които просто не ги виждат или по странни вътрешни причини ги чупят или им пречат при строителните дейности.
Странно е, но хората, които забелязват засадените дървета са по-малко и от тези, които искат да засаждат и намират как да го правят. А още по-малко ще се сетят, че може да се включат в обгрижването на засадени от другите растения. Един блог, в който заедно с други ежедневни неща се пише и за засадените дървета и цветя е ежедневния блог на Ямбол. Поне веднъж на две седмици човекът пише за засадените цветя и дървета в града. И забележете този блог не го пише българин.
Благотворителното засаждане обикновено е организирано като голям купон. И това е така, защото всички хора имат нужда от близост, любов, шоколад. При това засаждане има вложени средства, независимо как и от къде са взети. И точно поради тази причини благотворителните засаждания често не са съпроводени от по-нататъшно обгрижване и завършват с много малък реален резултат. А в тези засаждания заради организирането на купона има едно допълнително разхищение на средства. Защото участниците са по-скоро млади хора, които имат доходи и дори само храната и напитките, които консумират по време на засаждането може да надхвърлят цената на засадените дървета. Понякога при благотворителни зелени инициативи (не задължително засаждане) участниците оставят твърде много непочистени боклуци, както и други поражения.

6 коментара:

  1. Каузата е чудесна, но имам един въпрос. Всяко дърво(всеки вид) се нуждае от различна пръст, влага, и светлина. В част от общинските фирми се водят на щат хора, които би трябвало да разбират тези неща, но правят глупости с подбора. Самият аз съм изпускал растения в двора и дори стайни заради грешки, а винаги чета доста за условията. Как решавате тези проблеми?

    ОтговорИзтриване
  2. На тези дървета, които аз съм засадила (или участвала в засаждането) в София, а те са твърде малко все още, частично е подменена почвата. За София по-важно е поливането всяка седмица, в която не вали в продължение на повече от две години (може да се окажат необходими и пет години). Защото дърветата растат бавно много дълго. Сигурно трябва да пробият някакъв лош слой.
    Ако има такива хора, които разбират как и къде се засажда едва ли дори минават при самото засаждане на общински терени. Обикновено там са доста ниско квалифицирани хора, които работят, колкото да отбият номера.

    ОтговорИзтриване
  3. В нашата община имаше агроном за тази работа и по града не съм видял изсъхнало, но счупени доста:(. Може и общината да ви е полезна някой път.

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно. За съжаление. Участвам в една инициатива свързана с намаляване вредното влияние върху околната среда, което може да носи и пари на всичкото отгоре. Та... тъй като никой от инициаторите нямаше опит просто се доверихме на хора, които обгрижват дърветата по-нататък и така е по-вероятно да оцелеят. Просто като не разбираш от нещо и искаш да е направено както трябва - има начини.
    Аз лично съм решила в квартала в София, в който живея да засадя поне 2-3 дръвчета като начало. Само оставя да разбера кои са най-подходящи, кога да го направя и кога да поливам:)))
    Направих онова, което ми писа за каландивата, скоро ще докладвам резултати.

    ОтговорИзтриване
  5. Diana, аз за сега садя експериментално отгледани от мен дървета или гинко дървета от
    ginkgoplanter. Но това е защото все пак имам някакви отношения с самия човек. Гинкото няма вредители и за тове е от подходящите.
    Поради разни причини започнах да отглеждам дървета, които се считат за екзотични (гинкото също се счита за екзотично дърво), но не като основна дейност, както той и за сега само на терасата. За сега имам метасеквоя, блатен кипарис и амброво дърво и то повече от единични бройки. Такива дървета има в България, така че ще оцелеят, но могат да се разпространяват като станат поне на 2 години. Мисля, че е доста скъпо притежаването и живота в аристократична къща, но може да се осъществи версията за живот в екзотична обстановка, каквато биха създали такива дървета. И това е трудно, защото то не става само с пари иска се много време. Защото, за да изглеждат дърветата естествено трябва да са отрасли естествено на това място.Но не е толкова скъпо като аристократизма. Не, че съм застъпник на този начин на живот, но те са строели къщите така, че да не искаш да ги бутнеш стотици години, защото има стотици вложени красиви елементи и т.н. Не е било само, защото са имали пари.
    Но за сега освен гинко дървета нямам на разположение други на правилната възраст.
    Все пак не е задължително да се засадят точно подходящи дървета, а трябва да не са неподходящи за нашите климатични условия и да ти харесват. Защото те ще са най-близкото до теб зелено пространство, малко е силно да се каже, но ще са твоето зелено пространство.

    ОтговорИзтриване
  6. Като чета този блог си мисля, че почти всички садящи хора живеят в Ямбол.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.