вторник, 16 март 2010 г.

Какво ще направите, ако получите растение като подарък


Какво ще направите, ако получите растение като подарък, но не за личен повод, а на конгрес, учредяване или друг вид симпозиум, представяне и т.н.?
На лекарските сипозиуми често се получават мостри. Естествено е на зелен симпозиум да получите растение. Или на учредяване на партия със зелени идеи. А в последния случай даже може да се въведе критерий да се приемат за членове тези, на които растението им оживее поне 2 години. Растенията са символ на развитие и могат да послужат и при много други видове симпозиуми.
В общия случай много малка част от хората, особено в София, се занимават с отглеждането на някакъв вид растение Но то е подарък като човека явно членува в общност, където се споделят и идеи, свързани с растения. Все пак нещо трябва да се направи с растението.
Има различни видове растения, които може да се получат. Аз ще ги подредя по големина.
Растение Pet Tree
Ако получа такова, така ще наплюя, в този блог, фирмата, или организацията, която ми го е дала, и веднага ще се отпиша от нея. Ще го прочетат няколко души, те може да не са съгласни с мен, но аз така мисля.
Растение от луковица, което е заедно със саксийката, с торф, която набъбва при поливане, в специална кутийка. Просто съм получавала такава, но по друг повод. Саксийката е твърде малка, въпреки че това растение може да живее в такъв размер саксия. През лятото обаче при този размер саксия се налага поливане всеки ден. А такова нещо не се наблюдава и при най-добрите случаи. Все още си пазя саксийката, иначе едва ли ще си купя такъв размер. Даже си я ползвам - вътре има друго цвете. Като получите растението в кутия може да забравите за него. Грудката може да преживее така скрита само един сезон, после умира.
В хубава малка саксийка със странна форма и даже керамична, или въобще по-тежка, много върви кактус. Аз не обичам кактуси. Единственият, който получих го убих по лични съобръжения. Но кактусите са подходящи за офис, за бюро. Говори се, че поемат някаква негативна енергия от компютрите, издържат на засушаване, може някой друг от офиса да напомня за поливането му. Кактусите даже цъфтят.
Типично растение от цветарски магазин, стайно. Какъв вид може би ще зависи от случая. Но аз вече не си купувам стайни растения от цветарски магазини. Две от последните, които ми подариха хванаха въшки, махат се понякога след многократна борба с различни методи. Две загинаха, едно подарих и едното още няма дефекти. преживяемостта е горе-долу такава. Аз главно си крада растенията, понякога питам. Искам да знам, че някой друг е успял да го опази живо и проверявам, че няма въшки.
Растение за градината или дърво.
Е, а ако нямаме лична градина? Аз имам някаква подопечна, но се намира далече, а и там няма много място, особено за големи дървета. А и нали аз и другите постоянно слагаме някакви. Може би в този случай, най-много хора биха стигнали до версията да го подарят на някой, който по-добре ще се погрижи за него. Някак си не върви да го изхвърлят, да го забутат в някой ъгъл, някак си е съвестно при извършване на кофти действие срещу него
Все пак ще достигне до хора, които да се погрижат за него. Така, че получавам дърво, в саксия. Биологичната саксия, на това гинко дърво е прекрасно екологично решение, но с ръка на сърцето си бих казала, че предпочитам също толкова висока и сравнително тясна пластмасова саксия (20 см висока, въпреки, че не се вижда на снимката). Такива саксии не се продават, има ги в специализирани за земеделие магазини, с ограничено работно време, до там даже не ходи и градския транспорт. Така, че бих си я изпозвала мого, многократно, още повече, че саксиите за разсад са от по-издръжлива на слънцето пластмаса, отколкото са декоративните. Даже, ако го подаря ще си искам саксията. Това е единственото бонус нещо, което мога да получа и то използваемо.
Корените на дъретата са толкова дълги надолу, колкото е високо дървото нагоре. Най-често се продават малки дървета, но в малки саксии, не като онази с луковицата, но много малки. Или 2 метра дърво с корен под 50 см. И двата случая са кофти за по-нататъшното им оцеляване.
А къде да го засадя, ако не в личната градина? Наистина, който отгледа новозасадено дърво, поне две години, в общественото пространство е издържал входния тест, за да бъде зелен. Това включва избор на място, което не трябва да пречи на никакви строителни идеи, на никакви преки пътеки, на никакви евентуални места за събиране на групи хора, да не е покрай място за разхождане на кучета и т.н. Евентуално при засаждането да се сложи по-рохкава пръст. В София е глинеста и докато корена мине някакъв слой дърветата дори имат забавено развитие. И освен това засаденото дърво да се полива през седмица, особено в най-топлото време, което може да съвпадне с морето. Е ангажират се от неходещите на море.
Аз още не съм засаждала дърво, което е било мое - т.е. съм отглеждала в продължение на 2-3 години в домашни условия, на обществено място. Участвала съм в засаждането, и по-нататък в грижите, на чужди дървета, и даже на подарени ми (това пред блока). Дори съм засаждала на скришни места дървета. Така, че не съм минала изпита.

2 коментара:

  1. Хареса ми така поставения въпрос.Аз получавам често цветя-в саксия.Красиви.Проблем е тяхното запазване.За много години от опит знам че купено саксиино растение е сензация ако оцелее по дълго от един сезон да речем.В оранцериите се отглеждат при специални изкуствени условия с изкуствени почви и торове,излизайки оттам при домашни условия умират.Когато искам да отглеждам растение си вземам семена ,резници или разсад от познати Така успявам и имам достатъчно и различни разстения които отглеждам успешно.Цветята трябва да се отглеждат природосъобразно,всичко насила отгледано е нетрайно!

    ОтговорИзтриване
  2. Ivanka, и аз точно това исках да кажа.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.