сряда, 2 септември 2009 г.

Недей чисти плажа

По плажовете на морето има ужасно много боклуци.
Плажът на лагуната на Велека е един от най-чистите в момента. Снимката е на залеза от към реката. Вече всички хора имат фотоапарати и снимат "хубави" неща. И ... там има боклуци, както се вижда. Тази част на плажа влиза в задължение за почистване на фирмата, която е арендатор на охраняваната му част. Но така и не се почиства.
Там от няколко години през лятото живее един човек. Ще го наречем "пясъчен човек". Преди няколко години там той срещнал един човек, който чисти този плаж, докато е на почивка. Тогава плажът бил много ненаселен, не знам дали е имало по-малко боклуци. Но можело да се изчисти. И поне тогава е бил изчистван изцяло, не от еколозите, не от арендаторите, дори не от местните хора, а от някой друг човек.
Минало време. Все повече хора започнали да ходят там. Но все още това е доста рядко населено място.
Сигурно всяка година пясъчният човек среща, човекът, който докато почива чисти боклуците по плажа. Пясъчният човек също се включва или по самоинициатива чисти.
Дошла 2009 година. Тогава пясъчният човек каза няколко изречения на другия, които аз чух:
Недей чисти плажа. Те като виждат, че е чисто идват, не се съобразяват и цапат. Ако видят, че чистиш просто си изхвърлят боклуците нарочно пред теб, защото мислят, че ти плащат за това. И продължават да прииждат като скакалци. Ако видат, че е мръсно ще идат другаде догодина.
И аз бях там и чух възклицания от типа: "До кога ще нося това, тук няма кошче". Там е сравнително диво място и е желателно да няма контейнери и техника за извозване. Не, оправдавам арендаторите. Всеки трябва да изхвърли сам боклуците си. Колкото на по-диво място е отишъл, толкова по-далече е мястото за изхвърляне. Може просто да не носи неща, които имат слонност към много боклуци. Другото е проява на мързел. Едва ли си заслужава да избереш такъв човек, за да свърши някаква работа. Ако я свърши, то ще е направил много боклук. Или просто ще е склонен да носи само 20 метра, това което се носи 500м. Надявам се вече човешки ресурси да са намерили начин с непреки въпроси да намират този вид мързел и работа.
Най-важно, на мен ми прозвуча много ужасно това "като видят, че чистиш нарочно си оставят боклука". Това се отнася за хората, не за държавата или за политиците и законите. Хората правят това! Другото е следсвие на тези хора.

4 коментара:

  1. Невероятно права си.
    Аз ходя с раница, и в нея винаги имам поне една пазарска чанта /От тия супер неекологичните, де/, дето си пъхам боклука вътре.
    Ама аз не съм еколог, просто съм възпитан така...
    МА българинът е говедо и такова ще си умре.

    ОтговорИзтриване
  2. преди няколко години бях на Синеморец на екологичен лагер. много вълнуващо време беше, на различни теми. първото беше многото млади хора, към 150 човека, повечето чужденци, от близко и далеч, после беше вегетарианската храна - оцелях, накрая на лагера пих 50гр. ракия и се бях напил..., после имаше боклук, навсякъде, както обикновено, по всички близки и по-далечни плажове, и ние чистихме, повече чужденците, срамно, не защото бяха повече, но беше неповторимо чувството да отидеш на някой плаж дотогава мръсен и след няколко часа да го видиш абсолютно почистен, все едно никога не е посещаван ..., после за да ни бъде балансирано щастието се случи събитието с кулите в Ню Йорк, имаше хора от там, беше ...,
    и сега не смея да отида там/Синеморец/ за да не видя "новите" хора, предимно сънародници, в какво са превърнали това място, защото именно хората превръщат най-бързо заобикалящата ни среда в каквото си поискат, благодарение на своята "интелегентност" - дано има по-малко "интелегентни" хора и повече такива, които днес се раждат и утре умират, и остават след себе си почистени ... плажове, души.

    благодаря Боряна.

    неди.

    ОтговорИзтриване
  3. Евала. Синеморец е разкошно местенце. Последните 2-3 години все там съм бил. Радвам се, че пътя до там (поне до последното ми пътуване) беше разбит, за да не могат онези чичковци с шкембенцата и прилежащите към тях кифли да стигнат до Синеморец и до плажа. А до Силистар смятам, че пътя трябва да бъде затворен. Аз лично съм ходил пеш от Бутамята до Силистар, около 2 часа, по ръба на скалите. Едва ли някой от гореспоменатите ще направи това.

    ОтговорИзтриване
  4. Да. "Хомо сапиенс" може да бъде заменено с "Хомо цапиенс". Човекът е единственото същество, което се занимава предимно със замърсяване на вътрешната и външната среда в които живее.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.