сряда, 28 ноември 2007 г.

Гинко в България

Веднъж като събирах листа от гинко за хербарий, един човек, който живееше в блока до дърветата разказа:
"Тези дървета гинко са тук, откакто аз съм се родил. Но веднъж през есента бях спрял колата си под тях. През нощта бяха паднали много листа върху нея. През деня, докато бях на работа в центъра една жена ги видя и много се учуди, че в България има гинко дървета, които живеят на открито без специални условия."
Гинко билоба е единственото широколистно голосеменно растение, оцеляло от преди 300 милиона години.
То е много симпатично дърво, което има много красиви, характерни ветрилообразни листа.
Освен това е медицинско растение. В листата му се съдържат вещества, усилващи циркулацията на кръв в организма, което води до подобряване оросяването на мозъка и крайниците и подобряване на състоянието на човешкия организъм.
Можете да си засадите дърво гинко в личната градина, в градината пред блока или дори да си засадите цяла горичка от гинко дървета. Повече информация за гинко можете да намерите на http://www.ginkg.org/ .

5 коментара:

  1. Чудо на прирорада е Гинкото. Подариявам на символична цена малки в саксийка i_mihaylov@dir.bg

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм прочела преди 2-3 седмици на различни места публикуваните от Вас обяви за подаряването на Гинко растения. Забелязах малки несъответствия във възрастта на растенията при различните обяви. Гинко растенията са дървета, които растат бързо в началото на живота си и не може добри растения на 2-3 години да са в малки саксии.
    Не ми стана ясно каква е символичната цена. Ако се разгледа значението "малка", то 80-90% от българите работещи в България смятат, че получават символична цена за труда, който влагат. Може да самата сума да е число символ, например 666 е число на дявола или друго символично число. Може да влагате друго значение.
    Аз също имам гинко растения. Но растат в затворен личен двор. Някои все още са в саксии на терасата. Много е трудно да се засади, опази и полива поне веднъж седмично поне за 3 години гинко дърво в междублоковото пространство или на друго публично място. Ако можете да ми покажете гинко растения, гледани от Вас на такова публично място специално ще напиша статия в блог-а си, ако смятате, че блога ми е важен за Вас.
    Ако все още имате неподарени растения се опитайте да намерите места, на които да ги посадите. После ги поливайте в следващите години, за да оцелеят. За оригиналната глинеста почва на София не е са достатъчно 3 години. Но ако сега са на 3 години, тогава би трябвало да са достатъчно, за да станат забележителни. И даже да забравите да се похвалите някой друг доброжелателен ще ги види и може да ги възхвали.
    Защото не е достатъчно само да се засаждат растения. Трябва да им се усигури място и да се съпровождат през цялото време, когато са малки. Хората си гледат децата доста години. Гледат и домашните любимци. По същия трябва да се държат с растенията, с условието, че дърветата не могат лесно да се местят.
    Успех в отглеждането на гинко дърветата.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за полезните съвети. Абсолютно сте права, че в първите години иска грижи и дръвчето Гинко , като всяко друго растение.
    Препоръчвам да се гледат на вилата и се поливат първите няколко години през месеците август и септември, въпреки че е единствения биологичен вид оцелял на 2 километра от центъра на ядрения взрив в Япония 1945 година.

    ОтговорИзтриване
  4. Още нещо, което каза i_mihaylov@dir.bg, но не го написа тук:
    Blagodaria vi za preporakie.Samo da iznikne Ginkoto mu triabva pochti edna godina i posle raste mnogo bavno. Pri men pone e taka. Ako iskate moga da Vi pusna edna snimka. Cenata e mejdu 15-25 lewa. Pozdravi

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.