понеделник, 6 ноември 2017 г.

Защо хората не гледат през прозореца

Хората в България пътуват доста с кола. България е малка територия, може да се стигне между всеки две точки с кола за ден, и не за денонощие, а за ден.
Шофьорът обикновено гледа пътя. Но когато се пътува до морето (дори до гръцкото) или изобщо на почивка има и други пътници. Другите пътници вече гледат в телефоните си. Там има информация за всички заведения, магазини, снимки на всички забележителности.
!!!Но няма снимки на това, което има засадено в полето.
На базата на 3 пътувания годишно до сравнително далечно място за три години на всеки ще стане ясна аграрната продукция у нас.
Всички използват всякакви средства, за да се убедят, че това, което купуват като промишлени стоки е най-правилното, най-доброто за цената, която са склонни да платят. Проучват отзиви, сравняват, правят всичко възможно да разберат що за стока ще си купят.
А когато могат сами да видят какво има на полето не го правят. Много странно е, че вярват на много абсурдни неща, а не гледат сами.
Представете си сте пропътували разстоянието София -Бургас, София - Варна и София - Петрич (за морето в Гърция) и не сте видели никъде грах, боб, царевица, даже моркови. Да не говорим за по-сложни неща като домати, чушки, краставици. А във всеки супер има консервирани такива. И във всяко място за ядене има ориз със зеленчуци или само зеленчуци. Ориз може да се види, но някои от другите неща, не всички, само в много редки случаи. Да не би всички да си представят, че единствените зеленчуци от този вид, отгледани някъде в България се разпределят измежду места, на които си оръчва това ястие, и то точно по времето, когато си поръчва. Защото едва ли е видял такова количество, което да стигне за цяла година на всичките места, в които обикновено се храни.
Да поговорим за земеделските сдружения. Представете си някой докара 3 тона леща в земеделско сдружение. Няма ли да се усъмните? Всеки участва в някаква градинарска група. Не сте ли забелязали, че никой не си гледа леща, освен за тест за училище в памук? Защо ли? Няма ли да проверите как се отглежда леща и какви са добивите от леща, отглеждана у нас? Не познавате ли никой близо до полето с предполагаемата леща, и да го амбицирате да ходи да я види.
Всеки Софиянец, не старша възраст, се смее на тези, които дават пари на фалшивите телефонни обаждания. А може да си  купи леща от производител, който я отглежда биологично, но няма сертификат, защото било сложно и скъпо ваденето. Това е по-смршно. "Производителят" идва с 3-5 тона леща и я продава на цена над стандартната, но по-ниска от био лещата. Може да проверите и калкулирате колко е взел. А самата леща дали не е внесена, на едро, неясно от къде. Поне хората старша възраст с това не могат да ги излъжат. Случая с лещата е лъжа, която може да засяга здравето, не е само финансите.
Да е чувал някой да има биологично съхранение на продукцията и транспорт? А да е чувал за ситуация, при която при концентрация на хранителни продукти не се появяват гризачи и насекоми? А да е чувал за биологичен начин за предпазване от тях при голямо струпване на количества храна?
А знаете ли колко изяжда на ден една крава? Ако някой иска да сметне издръжката с цена на био фураж. Може и с обикновен фураж
 Какво е обикновен фураж за кравите? А в полето вижда ли се от този фураж. А от колко килограма мляко става един килограм масло?
И т.н.
Всеки си живее в своя "Augmented Reality", която сам си допълва. И така се чусвтва добре.
По хранителни въпроси хоарта просто не искат да научават как стоят нещата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.