вторник, 19 януари 2010 г.

Сливи за смет, Снимка без боклуци

Сливи за смет е една българска приказка. В която всички моми без една в едно село намират смет в къщи.
А можете ли да намерите или направите снимка на междублоково пространство с градинка, детска площадка и пейка без боклуци? Всички снимат колко боклуци има навсякъде. За да се направи такава снимка трябва снимащия да изчисти терена. Явно не сме по чистотата отдавна.
Не стана ли ясно, че няма кой друг да изчисти? Ние си хвърляме боклуците и ние трябва да ги изчистим.
А представяте ли си да има такава снимка на чисто от боклуци място през един месец и така 10 години...

1 коментар:

  1. За сливите и хората
    А представяш ли си, в един жилищен блок да се съберат само моми-чистници, защото само една да не е и край с чистотата? Те трябва да са подбрани от толкова на брой села, а може и градове, колкото са апартаментите в блока.
    И тогава, според приказката, пред този блок ще се извие опашка от ергени, придружени от фамилиите си, които да искат, дори да молят, момите-чистници да ги вземат за съпрузи. И като видят това, момите от съседните блокова ще се разчистят. А и на омъжените жени като видят стълпотворението от ергени ще им се прииска промяна и те ще почнат да чистят. Така чистият район ще се разраства, разраства... Докато не се свършат ергените!?
    И всичко ще си тръгне като преди: от мръсно по-мръсно. Ясно е, че ще има някакъв прираст на населението от създадените семейства, разбира се ако на жените-чистници им остане време за деца. Ами за секс? Тук, може би, възниква най-големият възпитателен въпрос: дали въобще ще се намери ерген да търси мома-чистница, защото за разлика от едно време, когато това са правели бащите, както е в приказката, сега ергените сами си търсят моми. Може би, те предпочитат момите-мръсници? Та нали тези моми ще имат повече време са тях, за секс, а и опитът им в тази важна за мъжа дейност ще е по-голям, и няма да ги карат да работят вкъщи. За женените мъже това е почти съвсем сигур-но. Оказва се , че не е много престижно да си мома-чистница, защото може да станеш стара мома-чистница.
    Така достигаме до два важни извода: един за чистотата и един за възпитанието:
    1.Не е чисто, защото не е престижно да се чисти. Момите-чистници не са по-добре поставени в обществото, т.е. няма да са по-харесвани от ергените в сравнение с другите.
    2.И това е така, защото мъжете, ергени или не, а от там и обществото ни като цяло, не цени чистотата, в пряк и преносен смисъл, което кара момите-чистници да престанат да бъдат такива или поне да се правят, че не са.
    В края на този тъй-дълъг коментар ще кажа, че ако в миналото приказката „Сливи за смет” е възпитавала момиченцата да обичат чистотата, днес тя учи момчетата да харесват и търсят такива момичета, защото те са рядкост и значи си заслужава да ги имаш.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.